Przepis na pyszny, zdrowy jogurt

Polecam nowość w leczeniu żywieniem:

Jogurt L+ zawiera kultury bakterii: Lactococcus acidophilus, Bifidobakterium lactis, Streprococcus thermophilus. Bakterie nie są modyfikowane genetycznie. Dzięki swoim właściwościom naturalny jogurt poprawia trawienie, wspomaga odchudzanie, korzystnie działa przy zaparciach, osteoporozie, infekcjach, chorobach przewodu pokarmowego, chorobach serca i naczyń krwionośnych, osłabieniu organizmu. Wzmacnia paznokcie i włosy. 

Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Nie zawiera glutenu.

Do sporządzenia jogurtu najbardziej nadaje się mleko pełnotłuste krowie, kozie lub sojowe.

1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C, aby zabić obce bakterie (pojawia się wówczas pierwszy kożuszek).

2. Przelewamy mleko do naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy, a następnie studzimy do temp. 42°C (zdolne do picia). Wsypujemy zawartość 1 saszetki oraz dodajemy 50 gram lekko podgrzanego miodu i dokładnie mieszamy – zamykamy. 

3. Zostawiamy do fermentacji na 6-7 godzin w temp 42°C (w pobliżu kaloryfera). Im dłużej jogurt będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwasowość. Podczas fermentacji należy unikać wstrząsów naczynia. 

4. Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania

5. Tak przygotowany jogurt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego jogurtu. Mieszamy, pozostawiamy do skwaszenia itd. Rozmnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili, gdy jogurt straci swoje właściwości – konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Jogurt może być przechowywany w lodówce 7 dni, w saszetce 12 m-cy (saszetkę też należy przechowywać w lodówce).

W ten sam sposób przyrządzamy kefir.

Z tak przygotowanego jogurtu mogą Państwo zrobić ser. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych. 

Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003 r. 

Smacznego!

 

Kontakt

tel.: +48 661 387 537

e-mail: aaaa50@o2.pl

Formularz kontaktowy

Andrzej Kozieł 2012 © All rights reserved.
design: damianguzek.com