Przepis na biały ser

Sposób wytwarzania białego sera:

Surowiec krowie, kozie, owcze lub sojowe mleko z naturalną zawartością tłuszczu (pełne mleko)
 
podgrzać do temperatury 72 - 75 °C (tworzenie się pierwszego kożuszka), 15 - 30 sek.
 
ostudzić do temperatury 30 °C (zdolne do picia) odlać niewielką ilość (5-6 łyżek stołowych) mleka do filiżanki
 
zaszczepić zaszczepić kultury kwaśnego mleka, jogurtu lub kefiru dodając na każdy litr mleka 3 łyżki stołowe jednego z wymienionych produktów dobrze ale delikatnie wymieszać
 
dodać
podpuszczkę
rozpuszczamy ¼ tabletki podpuszczki w odlanym wcześniej mleku i wlewamy do przygotowanego zaszczepionego mleka delikatnie równomiernie mieszamy przykrywamy ściereczką pozostawiamy do krzepnięcia 50-60 minut w temperaturze 24 do 30 °C (w pobliżu kaloryfera)
 
odcedzanie 1. delikatnie przenieść/ przesunąć całość na sitko nie niszcząć struktury sera
2. po pierwszym odcedzeniu wkładamy delikatnie ser do płóciennego woreczka w celu całkowitego odcedzenia

 

Zalety domowego sera:

  1. Zarówno smak jak i kultury bakterii zależne są od tego, z jakiego produktu go wytworzyliśmy.
  2. Najdelikatniejszy serek jest z kwaśnego mleka, bardzo dobrze przyswajalny przez dzieci (słodki). Z kefiru ma posmak nieco winny, doskonały przy chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego, utrzymując prawidłowe pH przewodu pokarmowego, przeciwdziała nadkwasocie.
  3. Ser wytworzony z jogurtu L +, w którym znajduje się bakteria Acidophilus ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.
  4. Ser nie zawiera laktozy, jest również dobrze przyswajalny przez osoby z nietolerancją glutenu.
  5. Poprzez zagęszczenie ma więcej wartości odżywczych niż produkty wyjściowe.
  6. Polecany przy chorobach kosci, osteoporozie, dla wzmocnienia odporności.

Kontakt

tel.: +48 661 387 537

e-mail: aaaa50@o2.pl

Formularz kontaktowy

Andrzej Kozieł 2012 © All rights reserved.
design: damianguzek.com