Przepis na biały ser
Sposób wytwarzania białego sera:
Surowiec | krowie, kozie, owcze lub sojowe mleko z naturalną zawartością tłuszczu (pełne mleko) |
↓ | |
podgrzać | do temperatury 72 - 75 °C (tworzenie się pierwszego kożuszka), 15 - 30 sek. |
↓ | |
ostudzić | do temperatury 30 °C (zdolne do picia) odlać niewielką ilość (5-6 łyżek stołowych) mleka do filiżanki |
↓ | |
zaszczepić | zaszczepić kultury kwaśnego mleka, jogurtu lub kefiru dodając na każdy litr mleka 3 łyżki stołowe jednego z wymienionych produktów dobrze ale delikatnie wymieszać |
↓ | |
dodać podpuszczkę |
rozpuszczamy ¼ tabletki podpuszczki w odlanym wcześniej mleku i wlewamy do przygotowanego zaszczepionego mleka delikatnie równomiernie mieszamy przykrywamy ściereczką pozostawiamy do krzepnięcia 50-60 minut w temperaturze 24 do 30 °C (w pobliżu kaloryfera) |
↓ | |
odcedzanie | 1. delikatnie przenieść/ przesunąć całość na sitko nie niszcząć struktury sera 2. po pierwszym odcedzeniu wkładamy delikatnie ser do płóciennego woreczka w celu całkowitego odcedzenia |
Zalety domowego sera:
- Zarówno smak jak i kultury bakterii zależne są od tego, z jakiego produktu go wytworzyliśmy.
- Najdelikatniejszy serek jest z kwaśnego mleka, bardzo dobrze przyswajalny przez dzieci (słodki). Z kefiru ma posmak nieco winny, doskonały przy chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego, utrzymując prawidłowe pH przewodu pokarmowego, przeciwdziała nadkwasocie.
- Ser wytworzony z jogurtu L +, w którym znajduje się bakteria Acidophilus ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.
- Ser nie zawiera laktozy, jest również dobrze przyswajalny przez osoby z nietolerancją glutenu.
- Poprzez zagęszczenie ma więcej wartości odżywczych niż produkty wyjściowe.
- Polecany przy chorobach kosci, osteoporozie, dla wzmocnienia odporności.